Menú

Sábado 29 de mayo 2021

Esta mañana, después de desayunar nuestro chocolate, mi niña y yo salimos a barrer y chapear el patio y el espacio que está al lado de la casa. Mientras, mi suegra y sus hijas se fueron a ayudar a matar pollos para la comida de la novena de los siete meses de fallecida de la vecina. Y por otro lado, en Xocén cada vez hay más personas que hacen fiestas de cumpleaños en grande. Es decir, con muchos invitados, grupos musicales, comida y, por supuesto, con cervezas. De lo que me doy cuenta es que ya la gente está perdiéndole el miedo al virus del Covid-19 y ya poco a poco todo está empezando a volver a la normalidad.
Te’ jatskab k’iina’ kaj ts’o’ok ik uk’ik ik chukwa’one’, in chan paalil yéetel tene’ jok’on míis yéetel ik páaktik u jool ik naji, yéetel u tselani ik najiló. Je’elo in na’atsil yéetel u paalilo’obe’ bino’ob bin u ya’ant máako’ob tia’al u kinso’ob kaax tia’al u mak’anto’ob jantbil u tia’al u 7 winalil kimik e ch’úup way tselilé. U jel ba’ale, way Xocene’ ts’o’ok u p’atal jach ya’ab máako’obe ku meetko’ob nojoch k’inbesajo’ob, je’en bix k’iin k’abao. Ya’ab máako’ob ku t’áaniko’ob much’taal, u paaxil, u janlil yéetel u suts’ ba’alil. Je’elo’ tin wiliké e beyilá ya’ab máake ts’o’ok u p’aatal ma’ sajko’ob te’ u yik’lil e Covid-19, je’elo jujunp’itilé tun ka suut le bey ka’achiilé.

Más días