Menú

Viernes 7 de mayo 2021

Esta mañana mi esposo debía ir a pintar en la oficina de cablevisión, pero cuando despertó me dijo que se sentía muy cansado y que no podía ir. Dijo que sus brazos estaban bien cansados. Por eso no fue y de nuevo se quedó acostado, descansando. Reportó en su trabajo que no podía ir. Estuvo lavando un cuarto con cepillo y por eso se cansaron sus brazos. Después desayunamos chocolate con pan. Luego me puse a pensar en cuál sería la comida del día de hoy. Entonces se me ocurrió preparar huevos ahogados. Los ingredientes de esta comida son: huevo, tomate, cebolla, chile, orégano y sal al gusto. La preparación: cocer el tomate, la cebolla, y el chile en una sartén, después licuar todo y freír la salsa de tomate, y cuando esté hirviendo se le irá rompiendo el huevo. Para que se cuezan enteros no se deben mover. Se van a cocer dentro de la salsa de tomate, pues por eso se les dice huevos ahogados, y ya se retiran del fuego cuando ya estén cocidos. Esta fue entonces la comida de hoy, aunque yo no le puse chile por mi hija que no come picante. Y pues hoy es viernes, el último día de hacer tareas. Y desde que empezaron las clases no hemos fallado ni una tarea. Puede ser que nos atrasemos, pero siempre nos ponemos al día.
Bejla’ake’ k’abet kach u bin in wicham te’ boon naj te’ k’iwikó ba’ale’ mix beylaj u bini, tumen beyo’ u ya’aliké jach bin maan ka’anan uchik u p’oik u pak’il e naj jolyajkó, u k’abob bin jach maan ka’anan uchik u sáastal. Je’elo’ ma’ tun bini ka je’el chital, u je’esubal, ba’ale’ tu ya’alaj tun te’ tu’ux ku meyajo ma bin tun beytal u bin, tumen bey yéetel cepillo tu p’oaj e pak’o la’tene’ jach kansa’ab u k’ab. Kaj ts’o’ok ik uk’utik chuk wa’ yéetel u ch’ujuk wajilé, ka tun jo’op in tukultik ba’ax ken in mak’ant ik jant te’ bejlae’. Je’elo’ ka tin wa’ale’ je’ de tulistak ken in mak’antej, leti’ tun e bey u mak’anta’al e janal beya’. U nu’ukulil ku biské lete’ je’o, p’aak, cebolla, ik, orégano yéetel ta’ab. Bey tun u mak’antal e janala: ich jump’éel sartené ti’ ku tajsa’al e p’aak, cebolla yéetel iikó, chen k’as tajake ku juch’ul tu nu’ukulil de corriente chen ts’o’oke’ ku ts’ak’ajal tsajal e salsao, beytun tun looké ku pa’abal e je’ ichiló yo’osal u tajal, je’elo’ mix táan u peksa’al yo’osal u tajal tulistak. Bey kun tajal ichil e p’aak ku tsajaló, la’tene’ bey u k’abaó tumen beyo’ ti’ yan ichil e salsa de p’aakó chen tun tajak e je’o ku tséelel te’ k’áak’ó. Leti’ tun e bey u janlil e bejlae’, ba’ale’ mix tin ts’aaj tun iik ichil e janal tin betajá tumen yo’osal in chan paaliló mix táan u jantik iik. Bey tun xanó, bejlae’ viernes u ts’o’ok k’iin te’ p’isi k’iina’ u ts’ok xan k’iin u tia’al u betik u ts’íib in chan paaliló, tak ka chun e xooka tak tu bejlailé laj kik k’ubik e ts’íibo’obo’ yan k’iine’ ku chan xantal ik k’ubik ba’ale’ kexe kik k’ubik.

Más días