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Miércoles 6 de mayo 2020

La comida será frijol, pero trato de diferenciar el frijol y prepararlo de diferente manera. Hoy será frijol colado y sabe diferente a cuando son enteros. Apenas terminamos de comer cuando empezó a llover fuerte, con vientos y truenos. En mi casita empezó a entrar agua en el techo de huano y el viento rompió la lona de mi cocina. Me preocupé tanto que pensé que ya es el fin del mundo que llegó, pues no hallábamos donde escondernos para no mojarnos y luego no paraba de llover. Se escuchaba ruido de cómo caían cosas en otras casas. No paró de llover y así entró la noche. Ya no pude salir a tortear y como pude preparé arroz para comer y eso fue nuestra cena. Apenas terminamos, cuando se fue la corriente y nos acostamos a oscuras.
U jánlil e bejlae’ bu’ul kin mak’antik, jela’an kex wa bu’ul. E bejlae’ juch’bil bu’ul, jela’an xan, ket wa chakbil tulistak. Jach p’elak u ts’o’okol ik janal kaj chun u k’axal ja’ jach k’aam yéetel chich u yik’al, ts’o’okole’ tan xan u kilbal u cháakil. Tin chan najilá chun u yokol e ja’o’ tumen de xa’an u yok’ol. U yik’alo tu jatáj u nailo’il yok’ol u najil tu’ux kin meyaj janaló. Jach tin tukultajé ts’o’ok u k’uchul u k’iinil u xúulul yok’ol kab. Tumen ich in otoché ma’ik nátik tu’ux ik yantaal, bey ma’ ik ch’ululé. Ts’o’oke e ja’o’ ts’o’ok u xántal ma’un máan, je’etak a wuyik bix u juum u lúusik báalo’ob yok’ol nájo’obé. Ok tak u yak’bil bey u k’axaló, je’elo’ ma’ beychaj in ka pak’achí. Chen arroz beylaj in mak’antik leti’ uchik ik tusik ik wijil. Jach xan p’elak u ts’o’okol k’aj bin xan e sáasiló je’elo’ chelajó’on ich é jóch’eníl.

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