Menú

Viernes 1 de mayo 2020

Esta mañana, después de que desayunamos chocolate, prestamos el triciclo de mi suegro y fui a la milpa con mi esposo para traer leña. Antes, cuando mi esposo trabajaba, comprábamos la leña, pero ahora con esto del Covid estamos en casa y aprovechamos ir por la leña. En la milpa vi un panal de avispa, es un manjar de comida. Mi papá casi siempre encuentra de ello para traernos, por eso sé que se come la pura larva. Hay también la fecha para bajarlo, que sería en una luna llena, así estará llena de larvas. Se pone a asar y luego se tamula con chile o también se fríe con huevo. Al regresar, le comentamos a mi suegro que vimos el panal y nos dijo que está a tiempo para bajarlo. Entonces después de almorzar iremos a bajarlo y esa será nuestra cena.
Te bejlae’ ka ts’o’ok ik uk’ultik chukwa’e’. Ka tik majantaj u oxt’inché ok in x-ka’ tatatsil u ti’al túun ik bino’on yéetel in wicham jan síi. Ka’ach yan metaj ti’e manbil ik metik le si’o’. Bejlae’ to’on kik bin ch’akik yo’osal e Covid-19, ti’ yano’on tik najile laene’ to’on kik bin sí. Bey e k’ojanilá mina’an meyaj mina’an túun xan u tojol ik ka manik. Te’ túun te k’áaxo’ tin wilaj junp’éel u nojoch najil xux lete’ ku ya’alal u ekiló, junp’éel jach kíikil janal. Ka’achilé in tatatsilé jach ku kaxtik u táas ik jantí, la’tene’ in k’aj óol, in wojel ku jantaal u yik’lil. Mix je’en ba’ax k’iin xan ju’ beytal u yensa’alé, yan u k’iinil lete’ bin je’en bix e nojoch Úujo’ tumen beyo’ chuup yéetel u yik’lil. Ku ts’abal pok k’ajal yok’ xamach yo’osal u jok’ol u yikliló. Je’elo’ ju’ beytal u k’utul yéetel iiké, wa xan tsajbil yéetel je’. Kaj sunajo’on te ichkóoló ka tik tsikbataj tin x-ka’ tatatsilé tik ilaj junp’éel nojoch ek, ka’ tu ya’alé jach u k’iinil u yensa’al. Je’elo’ kaj ts’o’ok ik jaanlé kaj ká bino’on ensej. Leti’ túun ko’on jant te ak’abá.

Más días