Menú

Jueves 26 de marzo 2020

En la mañana desayunamos chocolate con pan, luego mi esposo y yo nos pusimos a lavar el piso de la casa.

Hoy es la primera semana de la cuarentena.

Mi esposo sabe un poco de electrónica, repara de todo un poco. Esta mañana reparó una pequeña bocina mientras yo preparaba comida.

En el fuego se cocía frijol con puerco, que se va a acompañar de tomate, cebolla y chile habanero asados, esto se llama chiltomate. Luego se tamula todo junto y se come con unas ricas tortillas hechas a mano.

Diario preparo una comida diferente. De lo que prepare me aseguro que nos alcance hasta para la cena en la noche.

Te’ bejlae’ tik uk’ultaj chukwa’ yéetel ch’ujuk waj.

Ka ts’o’oke ka jo’op in maan yéetel in wicham ik jan p’o’ ichnaj.

Junp’éel yax p’isi k’iin ts’u máan te k’iin ku ya’alal «cuarentena».

In wichamé u yojel jun p’it ti’ u yuts kins ba’alo’ob de t’áabil, tu lakal jun p’it ku mak’antik.

Je’elo’ te jats kab k’iiná tu uts kinsaj junp’éel chichan pax.

Tene’ tin jan máan in mak’ant báal ik jantej. Tan túun in chakik bulí k’ek’en.

U ti’al u jantalé ku mak’antaal u pokbil p’akí, cebolla yéetel iik, je’elo’ tu laakal e lelo’ jun much’e ka k’utik. Yéetel xan u pak’achtbil wajíl.

Sáansamal u yanal janal k’in mak’antik, je’elo’ yan in wilik ka u chuk tak ti’al u ak’abí.

Más días