Menú

Viernes 26 de marzo 2021

Viernes santo número seis. Mi esposo, como sabía lo de la costumbre por el día de la Cuaresma, me ayudó con los quehaceres de la casa, porque dicen que en estos días las mujeres no deben lavar. Así que él se ofreció a ayudarme a lavar y a otros quehaceres de la casa. Mientras, me puse a ayudar a mi hija con sus últimas tareas de la semana, ya que hoy es el último día de clases. Cuando terminé, ayudé a mi esposo a preparar la comida. Decidimos hacer para el almuerzo brazo de reina. Los ingredientes de esta comida son masa de maíz, chaya, huevo sancochado, pepita molida, manteca, sal al gusto y hoja de plátano. Para prepararlo se revuelve la masa con la chaya, la manteca y sal al gusto. Luego se asienta la masa mezclada de maíz y chaya encima de la hoja de plátano y seguidamente se le pone la pepita molida y de último el huevo duro y se envuelve todo con la hoja y se cuece a vapor en una olla vaporera, ya que sólo con el vapor se va a cocer. Se acompaña con salsa de tomate. Mi cuñada nos vino a invitar a comer en su casa al medio día. Nos dijo que van a preparar ceviche de camarón. Por la tarde mi mamá nos contó que esta mañana salió mi abuelita del hospital y que ahora se encuentra en su casa, por lo que allá van a ir a cuidarla. También me contó que ella tiene mejoría en el malestar de sus ojos, por lo que dice que no tendrá ningún problema en ir a cuidar de mi abuela en su casa. Ya que no pudo ir a los cuidados en el hospital, dijo que de día iría a ayudar a mi tía a cuidar a mi abuela, pues hay que levantarla y darle de comer.
Bejlae’ u lak’ junp’éel viernes te cuaresmao, u chuk tun wak p’éel u p’isi k’inil chunuk. Je’elo’ in wichame ka tu ya’alaje’ je’ bin u yantiken u ti’al wa ba’ax kin betlantik te’ ichnajo, tumen beyo’ u ya’alalá te’ k’iino’oba’ mix k’abet u beta’al wa ba’ax tusbelilo’ob de tsu’uy tumen ch’úupo’ob de ichnajó, je’elo’ letie’ ka tu ya’alaj u yantiken tia’al p’o yéetel u jel wa ba’axo’ob ku beta’al ichnaj. Je’elo’ tene’ ka jan jupen in want in chan paalil in wil u betik u yalab u ts’ib te’ p’isi k’iina’. Tumen u yalab k’iin yan xook bejlae’. Kaj ts’o’oke’ ka tin wantaj in wicham u bet janal leti’ tun e x-waji chayó, leti’ tik a’alaj ken ik bet u tia’al ik jante. U tia’al e janala’ ku k’abetil: Sakan, chay, chakbil je’, juch’bil sikil, manteca, ta’ab yéetel ku k’abetil u le’ ja’asil. U ti’al u betale ku xak’ta’al e sakan, chay yéetel e mantecao, ku ts’abal u ta’abil chen ts’o’oke’ ku chóbol yok’ol e ja’asó, yok’ole ku ts’abal xan e juch’bi sikiló, yok’ole ku ts’abal xan e je’o, tu ts’o’oke’ ku to’obol, ti’ tun olla de vaporera ku ts’abal tájal, tumen chen yéetel u yóxol e ja’ kun tajaló. Ku janta’al tun yéetel u salsail de p’ak. Ma’ same kaj tal xan in lak’ tsil u ya’ato’on ka bin xi’ikon tu najil janal tumen bin beyo’ yan bin u jantiko’ob u ts’amanil xek’ de camaron. Te’ xan te’ okan k’iina’ tu tsikbataj ten in na’tsile, jatskabak bin u’usa’ab in chiich bisa’an te’ tu nojoch kuchil ts’ak yajó, je’elo’ bejlae’ tu najil yan, te’ tun kun bin kanatbilí. Tu ya’alaj xan ti’ tene’ táan bin u chan utstal u yu’ubik u yich bey p’atik ma’un pakat yéeteló, je’elo’ u ya’alik túune’ yan bin u pajtalil ti’ u bin u kanant u na’tsil tu najiló. Je’elo’ mank’in bin ti’ yani yo’osal u yantik juntul u lak’ kajakbalo’o, tumen yan u líisik yéetel xan u tsentko’ob, tumen te’ Zací, te’ ts’ak yajó letie’ ma’ beyjal u bin u kanati’.

Más días